Przez całą zimę wszystko nastawione było na osiągnięcie celu, jakim było powiększenie masy mięśniowej. Udało się to osiągnąć. Na koniec sezonu masowego, przy podobnym poziomie tkanki tłuszczowej, waga wskazywała więcej. Do góry poszły również rekordy w poszczególnych ćwiczeniach. Jeśli Twoje wakacje wymagają dużej zmiany stref czasowych, przez [...]
Na początku warto wyjaśnić, iż kryterium czy dany związek ma pochodzenie naturalne, czy syntetyczne, ma drugorzędne znaczenie. W ostatnich kilkudziesięciu latach poznaliśmy setki naturalnych trucizn, niektóre są równie skuteczne, jak opracowana przez człowieka broń masowego rażenia (np. chemiczna). Wspomniany termin jest eufemizmem. Podsumowanie [...]
Dla wielu kobiet dieta odchudzająca stanowi prawdziwe wyzwanie. W życiu wielu Pań konieczność równoczesnego dbania o zdrowie, figurę, rodzinę i obowiązki zawodowe może być niezwykle trudna. Niemniej jednak, przy odpowiedniej motywacji i planowaniu, osiągnięcie tego celu staje się możliwe. Podstawa to dobra motywacja. Znajdź motywację Znalezienie [...]
[...] ponadto ceni się, że producenci wzbogacili je o wartościowe witaminy i minerały, natomiast taka ilość cukru w tym wypadku to jak strzał w kolano. Podsumowanie Jeśli nasza dieta jest zbilansowana, a mamy ochotę na odskocznię albo jesteśmy na diecie masowej z dużym udziałem węglowodanów w diecie, z „czystego jedzenia” ciężko nam dostarczyć [...]
[...] mamy około 17. roku życia, aby później, około 30. roku życia, ten poziom powoli zaczął spadać w tempie około 1% na rok nadmiar czynników stresotwórczych niewłaściwa dieta - największy nacisk należy zwrócić na: właściwą ilość kalorii - największy spadek wytwarzania testosteronu notuje się podczas bardzo rygorystycznych diet redukcyjnych [...]
Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]
[...] produkty spełniają nasze potrzeby dietetyczne. Nie dajmy się zwieść marketingowym trikom producentów i bądźmy bardziej świadomi, wyborów żywieniowych. Pamiętajmy, że zdrowa dieta to klucz do zdrowego życia, a umiejętność czytania etykiet żywności to ważne narzędzie w osiąganiu tego celu. Źródło: [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
[...] Świadomość ludzi wzrasta co do udziału białek w diecie i ich wartości, więc popyt na surowiec tego typu również jest zwiększony. Jednak odpowiednio zbilansowana dieta wymaga wykorzystania nie tylko produktów stricte odżywczych, jak pokarmy konwencjonalne. Ile białka potrzebujemy w ciągu dnia? Skąd sportowcy czerpią białka? Jakie [...]
[...] wegańskiej lub ograniczeniem stosowania produktów pochodzenia zwierzęcego. Jest to łatwiejsze dzięki dostępności produktów roślinnych z dużą zawartością białka. Mówi się, że dieta bezmięsna to większe ryzyko niedoborów zarówno białka, jak i innych składników odżywczych, jednak poszerzając swoją wiedzę na temat odżywiania, można tak skonstruować [...]
Układ odpornościowy, czyli inaczej immunologiczny, to system obronny naszego organizmu, chroniący nas w pierwszej kolejności przed zewnętrznymi, biologicznymi czynnikami chorobotwórczymi, zaliczanymi ogólnie do grupy patogenów. Praca układu odpornościowego skupia się więc głównie na rozpoznawaniu i unieszkodliwianiu patogenów, takich jak m.in. [...]
Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]
Bardzo często zastanawiamy się co na talerzu położyć obok mięsa, ziemniaki czy ryż? Co jest bardziej wartościowe? Jakie witaminy spotkamy w ziemniakach, a jakie w ryżu? Jakie potrawy wykonamy z ich udziałem? Poniżej zestawienie ziemniaki vs. ryż. Ponadto ziemniaki zawierają więcej kwasu foliowego, który niezbędny jest do rozwoju wszystkich [...]
[...] odżywki białkowej przeważnie uzależnione jest od tego, ile białka brakuje nam w diecie, jak i od pory dnia, w której to chcemy zastosować odżywkę. Przykładowo, gdy nasza dieta posiada około 160 g białka na dobę, a dostarczamy w pokarmach konwencjonalnych 100 g białka, to z prostego rachunku matematycznego wynika, że konieczne jest [...]
Zdrowe odżywianie jest istotne nie tylko dla utrzymania zgrabnej sylwetki, ale także (a raczej przede wszystkim) dla naszego zdrowia. Jak to się mówi — jesteś tym, co jesz. Ważne jest zatem, by żywność, którą zjadamy, pochodziła ze sprawdzonego źródła, była jak najmniej przetworzona i pełna witamin, minerałów i innych składników odżywczych. [...]
Większość osób na myśl o wodzie zdaje sobie sprawę, że chcąc być zdrowym, należy zwiększyć ilość spożywanych płynów. Jednak, gdy zagłębiamy się bardziej w szczegóły, okazuje się, że sporo osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że wody mamy różne i istotne jest, jakie pijemy w ciągu dnia. Pijąc niewłaściwe, możemy wręcz bardziej sobie zaszkodzić niż [...]
[...] naczyniu z wodą, około 10 minut na patelni. Danie to jest nie tylko smaczne, ale dzięki takim zestawom mamy możliwość zabrania posiłku w podróż, czy do pracy, co sprawia, że dieta jest prostsza w utrzymaniu i przygotowaniu, a my nie tracimy czasu na stanie w kuchni, bo nie każdy to lubi. Niska kaloryczność tego dania sprawia, że możemy dodatkowo [...]
Dla osób, które nigdy wcześniej nie miały do czynienia z dietą ketogeniczną, jej rozpoczęcie i utrzymanie może być dość trudne. Smaczne posiłki nie zawsze są tutaj ułatwieniem, bowiem przestawienie się organizmu na inne źródło energii zajmuje trochę czasu i pewne czynniki fizjologiczne są nie do przeskoczenia. Dlatego też warto się dowiedzieć, [...]
KFC, czyli Kentucky Fried Chicken, amerykańska sieć barów szybkiej obsługi, założona w 1930 roku przez Harlanda Sandersa, w Polsce od 1993 roku, a aktualnie jest ich już w kraju ponad 200. Ta restauracja jest jedną z najlepszych fastfoodów jeżeli chodzi o cheat meal. Ich główną dewizą są kurczaki, których smak jest niemożliwy do podrobienia. Lecz [...]
[...] zdrowia. Wielu z nas interpretuje to słowo jako okres, w którym zostają ograniczone kalorie i niektóre produkty. Zwykle pełen głodu, uczucia zmęczenia i niejednokrotnie frustracji. Dla sprostowania dieta to sposób naszego odżywiania. Każdy sposób, bo może być zdrowa, pożywna, ale i uboga w składniki odżywcze, niskokaloryczna i wysokokaloryczna.